ARIA 2019 – zintegrowana opieka w alergicznym nieżycie nosa – Polska - Samoliński, Bolesław; Krzych-Fałta, Edyta; Piekarska, Barbara; Lipiec, Agnieszka; Kuna, Piotr; Kupczyk, Maciej; Jutel, Marek; Niedoszytko, Marek; Jassem, Ewa; Kowalski, Marek L.; Raciborski, Filip; Bachert, Claus; et al. (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2019)
Zintegrowana opieka zdrowotna odgrywa krytyczną rolę w postępowaniu w chorobach alergicznych. Określa kluczowe czynności (na podstawie wytycznych) w postępowaniu z pacjentem obciążonym alergią, które są przenoszone na poziom lokalny i wdrażane do praktyki klinicznej. Szczególnie istotne w odniesieniu do alergicznego nieżytu nosa jest tworzenie nowych wytycznych w zakresie farmakoterapii i immunoterapii alergenowej. Immunoterapia swoista jest równoległym postępowaniem mającym charakter prewencji lub profilaktyki, a nie metody wskazanej u chorych, którzy nie reagują na farmakoterapię.