Badania typu noninferiority w praktyce klinicznej - Marko, Monika; Pawliczak, Rafał (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2019)
Wraz z rozwojem nowych strategii terapeutycznych coraz trudniej jest opracować leki, które cechują się lepszą skutecznością. Dlatego poszukuje się nowych metod leczenia, które mają zbliżone działanie, ale pod innymi względami oferują lepszą jakość. Trend ten stymuluje rozwój badań klinicznych, których celem jest udowodnienie, że leczenie eksperymentalne nie jest (znacznie) gorsze od leczenia kontrolnego. Takie badania nazywane są badaniami typu noninferiority (nie mniejszej skuteczności) (noninferiority trials). W niniejszej pracy opisujemy je w odniesieniu do badań typu superiority (wyższości) (superiority trials) i badań typu equivalence (równoważności) (equivalence trials). Zwracamy również uwagę na problemy, jakie można napotkać podczas przeprowadzania badań typu noninferiority.