Ocena przydatności wybranych parametrów kolorowego Dopplera w diagnostyce różnicowej zmian złośliwych i niezłośliwych gruczołów sutkowych - Dębniak, Bogusław (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2003)
Angiogeneza naczyń odgrywa istotną rolę w procesie rozwoju nowotworów ze względu na fakt, iż guzki mogą rozwijać się na drodze zwykłej dyfuzji tylko do wielkości 2–3 mm. Celem pracy było określenie znaczenia liczby naczyń w obrębie i obrzeżach zmian chorobowych oraz wartości sumy wszystkich przepływów skurczowych (Vsum) w tych naczyniach w diagnostyce różnicowej zmian złośliwych i niezłośliwych gruczołów sutkowych. Badaniami objęto 120 pacjentek z niezłośliwym oraz 75 ze złośliwym charakterem zmian gruczołów sutkowych. W grupie zmian złośliwych brak unaczynienia stwierdzono u 4 proc. badanych, natomiast w drugiej grupie u 32,8 proc. Średnia liczba naczyń przypadających na guzek złośliwy wynosiła 4, natomiast w zmianach niezłośliwych 1,8. Między obydwoma badanymi grupami istniały różnice istotne statystycznie (p<0,0001). Średnia wartość Vsum uzyskana w grupie nowotworów złośliwych wynosiła 81,7 cm/s i była ponadtrzykrotnie większa niż w zmianach niezłośliwych (25,35 cm/s). Między obydwoma badanymi grupami istniały różnice istotne statystycznie (p<0,0001). Liczba naczyń, jak i suma wszystkich prędkości skurczowych w obrębie zmian może przyczynić się do ustalenia właściwego charakteru zmian gruczołów sutkowych.