Asymmetric crying facies – znaczenie w diagnostyce różnicowej wrodzonych wad rozwojowych - Michalska, Agata; Połatyńska, Katarzyna; Kępczyński, Łukasz; Szczukocki, Maciej (Medical Studies/Studia Medyczne, 2019)
Symetria głowy i twarzy noworodka, w tym symetria szpar powiekowych, małżowin usznych, nosa, a także ruchów powiek i ust, jest oceniana w ramach badania ogólnego noworodka. Asymmetric crying facies (ACF) jest wrodzonym zaburzeniem wynikającym z jednostronnej hipoplazji bądź agenezji mięśnia obniżacza kąta ust lub rzadziej mięśni obniżacza kąta ust i obniżacza wargi dolnej. Częstość występowania ACF wynosi około 0,3%, z przewagą po stronie lewej. Izolowana ACF uznawana jest za defekt kosmetyczny, chociaż może towarzyszyć różnorodnym zaburzeniom rozwojowym. Wśród nich na pierwszym miejscu wymienia się wrodzone porażenie nerwu twarzowego. W każdym przypadku należy przeprowadzić szczegółową ocenę morfologiczną i anatomiczną, w razie potrzeby poszerzoną o analizę molekularną.