Historia i leczenie wrodzonego zwężenia aorty i koarktacji aorty u 38-letniej pacjentki - Wojarska, Izabela; Bednarek, Jadwiga; Nowak, Ewelina; Polewczyk, Anna (Medical Studies/Studia Medyczne, 2019)
Przedstawiamy przypadek 38-letniej kobiety z wrodzonym zwężeniem aorty oraz koarktacją aorty, której nie rozpoznano w dzieciństwie. Pacjentka była leczona metodą walwuloplastyki balonowej. Dziesięć lat po zabiegu zaobserwowano pogorszenie stanu klinicznego z późniejszym postępem gradientu zastawkowego, niedomykalnością aorty i rozpoznaniem koarktacji. W wieku 38 lat w rutynowym badaniu echokardiograficznym wykazano masywne zwapnienia płatków aorty z gradientem przezzastawkowym 77/41 mm Hg, niedomykalność trzeciego stopnia, poszerzenie aorty wstępującej (42 mm) z prawidłową funkcją skurczową lewej komory. Dodatkowo w badaniu po raz pierwszy stwierdzono koarktację aorty – zwężenie wymiarów aorty w cieśni poniżej łuku do 15 mm z maksymalnym gradientem przepływu około 60 mm Hg. Obecnie rozważane jest leczenie złożonej wady serca.