Teraz zdrowie. Rozmowa z Pawłem Żelewskim - Michalak, Janusz (Menedżer Zdrowia, 2005)
– W Polsce rocznie na służbę zdrowia na statystycznego obywatela wydaje się o połowę mniej pieniędzy niż na Słowacji, dwa razy mniej niż na Węgrzech czy w Czechach i 2–4 razy mniej niż w Grecji czy Portugalii. W naszym kraju na publiczną służbę zdrowia wydaje się 3,87 proc. PKB. Tymczasem na Słowacji wydaje się ponad 5 proc., na Węgrzech 5,6 proc., a w Czechach ponad 6 proc. Z tych danych wynika, że w Polsce służba zdrowia nie była priorytetem, w przeciwieństwie do wielu reform gospodarczych, które zostały uwieńczone sukcesem. Oznacza to, że nasza służba zdrowia nigdy jeszcze nie miała swoich pięciu minut.