Efficacy and safety of new direct oral anticoagulants in chronic kidney disease: AHA 2019 updated guidelines and review of the literature - Stępak, Hubert; Krasiński, Zbigniew; Jawień, Andrzej; Ahmadi, Navid; Lipowski, Adam; Stanisic, Michał (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2019)
Nowe doustne antykoagulanty (NOAC) są stosowane w profilaktyce udaru mózgu lub zatorowości obwodowej u pacjentów z migotaniem przedsionków i przewlekłą chorobą nerek (PChN). NOAC odznaczają się mniejszym odsetkiem interakcji oraz mniejszym odsetkiem skutków ubocznych w porównaniu z warfaryną. Artykuł stanowi podsumowanie dotychczasowych publikacji poświęconych tej tematyce, w tym wytycznych American Heart Association (AHA) z 2019 r. Celem artykułu jest porównanie skuteczności i bezpieczeństwa NOAC z warfaryną i ocena, czy NOAC są lepszym wyborem niż warfaryna. Wykazano, że wśród wszystkich preparatów NOAC najlepszymi parametrami cechuje się epiksaban. W związku z tym zaktualizowane wytyczne AHA z 2019 r. zalecają warfarynę i apiksaban w PChN. Ponadto NOAC stanowią lepszą opcję leczenia u pacjentów z łagodną i umiarkowaną PChN i wyłączając apiksaban, inne NOAC nie są wskazane u pacjentów z CrCl < 25 ml/min.