Zawracanie Wisły kijem. Rozmowa z Adamem Kruszewskim - Michalak, Janusz (Menedżer Zdrowia, 2005)
Nie można zawracać Wisły kijem. Cały świat idzie w kierunku ograniczania roli państwa do funkcji regulatora, strażnika systemu. Świat dochodzi do wniosku, że nie można skutecznie kontrolować samego siebie – będąc jednocześnie wykonawcą i sprawdzającym. Poza tym państwo ma dużo innych zadań, na które można lepiej wykorzystać pieniądze podatników, jak budowa dróg, przedszkoli czy wydatki na policję. Polska nie może iść pod prąd. Oczywiście można wrócić do modelu budżetowego, ale będzie to eksperyment na skalę światową, a zarazem powrót do systemu komunistycznego. Myślę jednak, że opinie o budżetowym systemie, wypowiadane przez polityków, są figurą retoryczną.