Biała rewolucja - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2005)
– Nie chcemy żadnej rewolucji tylko określenia koszyka świadczeń oraz dopuszczenia prywatnych ubezpieczycieli. Jeśli tylko politycy zechcą spełnić te warunki, zostanie uruchomiony mechanizm, który wywrze presję prywatyzacyjną. Konieczne jest przełamanie hermetyczności polskiego systemu, który nie dopuszcza innego finansowania niż z budżetu. Jeśli tego nie zrobimy, to niedługo mniejsze i mniej zamożne kraje, takie jak Łotwa czy Litwa, wyprzedzą nas, zapewniając swoim obywatelom opiekę medyczną na wyższym od naszego poziomie – stwierdził Piotr Gerber, prezes EMC Instytut Medyczny, współorganizator konferencji, na którą przybyli do Wrocławia przedstawiciele organizacji zrzeszających prywatnych graczy rynku zdrowotnego z Europy Środkowowschodniej.