Konkursowe szaleństwo - Studniarski, Michał (Menedżer Zdrowia, 2005)
W swoich wymaganiach biurokratycznych NFZ posunął się w tym roku do żądania od świadczeniodawców również zapewnienia o współpracy w dziedzinie hospitalizacji. Te kuriozalne oświadczenia stanowią w istocie o tym, że szpital X przyjmie pacjenta szpitala Z, kiedy jego możliwości diagnostyczne lub terapeutyczne wyczerpią się a pacjent będzie wymagał natychmiastowego dalszego leczenia. Aż trudno uwierzyć, żeby pracownicy Funduszu nie wiedzieli, że w takiej sytuacji każdy szpital musi przyjąć pacjenta, zgodnie z obowiązującymi procedurami.