Rakowania - Knypl, Krystyna (Menedżer Zdrowia, 2005)
Czarny raport o polskiej onkologii Naukowcy ze szwedzkiego Karolinska Institute porównali programy onkologiczne w 19 krajach Unii Europejskiej. Z raportu wynika, że na raka rocznie zapada 135 tys. Polaków a tylko 42 proc. z nich przeżywa 5 lat. Czarna statystyka wynika ze zbyt późnego zgłaszania się chorych do lekarzy onkologów i ograniczenia budżetu na leczenie onkologiczne. W przeliczeniu na mieszkańca w Polsce wydaje się zaledwie 34 euro na leczenie chorób nowotworowych. To cztery razy mniej niż średnia europejska oraz kilkanaście razy mniej niż na leczenie onkologiczne swoich obywateli wydają Austria, Hiszpania i Szwajcaria.