Najwyższa jakość. Rozmowa z Radosławem Zbyszyńskim (Menedżer Zdrowia, 2005)
Firma działa na rynku od ponad pół wieku. Została założona w 1951 r. jako państwowe przedsiębiorstwo zrzeszone w sieci zakładów produkujących wyposażenie szpitalne. Fabryka i medycyna, stąd stara nazwa Famed. Firma specjalizowała się w produkcji mebli medycznych. W 2001 r. sto procent udziałów zostało sprzedanych europejskiemu holdingowi Stiegelmeyer, którego siedziba mieści się w Niemczech. Ta inwestycja spowodowała rozwój fabryki.