Poziom motywacji. Rozmowa z Pawłem Ciąpałą (Menedżer Zdrowia, 2005)
Z naszych badań wynika, że ok. 90 proc. informacji o lekach uzyskuje się od przedstawicieli. Rzeczywiście dobry przedstawiciel jest partnerem w leczeniu dla wybranego środowiska medycznego. Partnerem, na którego można liczyć. Warto podkreślić, że w wielu firmach przedstawiciel handlowy nazywany jest specjalistą do spraw informacji naukowej, bo taka jest jego rzeczywista rola.