Narodowa znieczulica - Najdenow, Ewa (Menedżer Zdrowia, 2005)
- Największa liczba zachorowań na SM występuje w klimacie umiarkowanym Ameryki Północnej i Europy. Mieszkańcy Polski stanowią trzecią co do wielkości grupę zachorowań – stwierdził w swoim wystąpieniu w prof. David Bates, kierownik katedry Neurologii Klinicznej Uniwersytetu w Newcastle Upon Tyne w Wielkiej Brytanii. W Salonikach po raz dwudziesty pierwszy odbył się kongres Europejskiego Towarzystwa Leczenia i Badań nad Stwardnieniem Rozsianym. Wnioski płynące z dyskusji są dla pacjentów z Polski alarmujące. Jak wynika z danych lekarzy oraz organizacji pozarządowych, ponad 60 tys. Polaków nie ma dostępu do nowoczesnych terapii.