Szansa pacjentów (Menedżer Zdrowia, 2005)
Rolę klopidogrelu, antagonisty receptora dla difosforanu adenozyny (ADP), oceniano w badaniu podwójnie ślepym, kontrolowanym placebo badaniu z randomizacją CLARITY-TIMI 28. Badanie przeprowadzono na grupie blisko 3500 pacjentów po zawale mięśnia sercowego, w wyniku którego zazwyczaj dochodzi do całkowitego zamknięcia tętnicy wieńcowej.