Od kołyski aż po grób - Tytko, Zbigniew (Menedżer Zdrowia, 2005)
Firmy farmaceutyczne wypracowały dotychczas szereg sposobów zwiększania zysków przynoszonych przez produkty. Jednym z nich jest przyspieszenie momentu, w którym produkt zaczyna generować zyski poprzez przyspieszenie badań klinicznych, uzyskania rejestracji leku oraz zgody na wpisanie na listę refundacyjną. Stosowaną metodą jest też wyprzedzające lansowanie produktu. Sposobem na maksymalizację zysku ze sprzedaży produktu jest także optymalne dopasowanie produktu do potrzeb pacjentów.