Połączenie pozytonowej tomografii emisyjnej z tomografią komputerową (PET/CT) w ocenie stopnia zaawansowania raku przełyku – analiza 12 przypadków - Kula, Zbigniew; Pietrzak, Tomasz; Kobus-Błachnio, Katarzyna; Zuchora, Zdzisław (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2005)
Pozytonowa tomografia emisyjna (PET) z użyciem F-18-fluorodeoksyglukozy (FDG) znajduje coraz szersze zastosowanie w rozpoznawaniu i leczeniu nowotworów. Połączenie badania FDG-PET z tomografią komputerową (CT) zwiększa możliwości diagnostyczne. Celem pracy była wstępna, retrospektywna ocena wartości klinicznej badania PET/CT w ustaleniu stopnia zaawansowania raka przełyku. U 12 mężczyzn w wieku od 36 do 78 lat (średnio 59,1) z rozpoznanym rakiem przełyku wykonano badanie FDG-PET/CT całego ciała. Ogniska wzmożonej utylizacji glukozy (wychwytu FDG) w przełyku stwierdzono u wszystkich chorych. Ogniska zwiększonego wychwytu FDG poza przełykiem stwierdzono u 6 chorych, w tym u 2 chorych w płucach, a u 5 chorych w węzłach chłonnych śródpiersia, okolicy nadobojczykowej, szyi, nadbrzuszu i przestrzeni nadobojczykowej. U 3 chorych, u których przeprowadzono potencjalnie lecznicze zabiegi resekcyjne w 2 przypadkach ocena stopnia zaawansowania nowotworu w badaniu PET/CT była zgodna z oceną śródoperacyjną i histopatologiczną materiału pooperacyjnego, a w 1 przypadku fałszywie ujemna w rozpoznaniu przerzutów do regionalnych węzłów chłonnych. W 4 przypadkach badanie PET/CT niewystarczająco dokładnie określiło głębokość naciekania ściany przełyku i/lub obecność przerzutów do regionalnych węzłów chłonnych. U 5 chorych na podstawie badania PET/CT stwierdzono IV stopień zaawansowania klinicznego raka przełyku. U 3 chorych wynik badania PET/CT spowodował zmianę stopnia zaawansowania raka przełyku ( upstaging ). Badanie PET/CT ma dużą wartość w ocenie stopnia zaawansowania klinicznego raka przełyku. Zastosowanie badania PET/CT poprawia skuteczność rozpoznania przerzutów do odległych węzłów chłonnych i narządów wewnętrznych, a u części chorych zmienia stopień klinicznego zaawansowania nowotworu oraz decyzje terapeutyczne. W ocenie głębokości naciekania ściany przełyku i węzłów chłonnych śródpiersia prawdopodobnie metoda ma mniejszą wartość kliniczną. U chorych kwalifikowanych do leczenia operacyjnego ocena stopnia klinicznego zaawansowania raka przełyku za pomocą PET/CT może przynieść wymierne korzyści.