Ocena skuteczności różnych metod radioterapii przerzutów raka płuca do mózgu - Wolny, Edyta; Miszczyk, Leszek; Tukiendorf, Andrzej (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2005)
Rak płuca jest najczęściej spotykanym nowotworem złośliwym u mężczyzn – powoduje ok. 1/3 zachorowań i zgonów. Wśród kobiet rak płuca jest drugim co do częstotliwości występowania po raku piersi. Przerzuty do ośrodkowego układu nerwowego powstają w 40–60 proc. wszystkich przypadków chorób nowotworowych. Średni czas przeżycia w naturalnym przebiegu choroby z przerzutami do OUN wynosi ok. 4 mies. Zastosowanie leczenia w postaci promieniowania jonizującego, chirurgii bądź radiochirurgii powoduje wydłużenie czasu przeżycia od 3 do 5 mies. Możliwości leczenia przerzutów do mózgowia to: radioterapia całego mózgowia (WBRT), resekcja chirurgiczna z lub bez WBRT, radiochirurgia (SRS), SRS+WBRT. W pracy o retrospektywnym charakterze przedstawiono metody leczenia chorych i oceniono wpływ czynników klinicznych na czas ich przeżycia. Przedmiotem analizy w przedstawionym artykule jest grupa 114 chorych z potwierdzonym badaniem histopatologicznym rakiem płuca. U 63 chorych rozpoznano raka niedrobnokomórkowego płuca (NDRP), a u 51 – drobnokomórkowego raka płuca (DRP). Pojedynczy przerzut wykryto u 50 chorych. 2 przerzuty zdiagnozowano u 25 chorych, natomiast 3 zmiany przerzutowe stwierdzono u 11. Wieloogniskowość przerzutów powyżej 3 wystąpiła u 28 chorych. Metody leczenia, które zastosowano dla leczenia zmian przerzutowych w mózgu, to napromienianie całego mózgu (WBRT) – u 68 chorych, radiochirurgia (SRS) – u 33 chorych i połączenie obu metod (WBRT + SRS) – u 13 chorych. W pracy o retrospektywnym charakterze oceniono wpływ czynników klinicznych na czas przeżycia chorych: wysoki stopień sprawności chorego, liczbę przerzutów – (poniżej 3) i kontrolę systemową choroby. Średni czas przeżycia chorych na raka płuca z przerzutami do OUN jest zależny od ogólnego stanu chorego, liczby przerzutów w mózgowiu i ogólnego statusu choroby podstawowej. Szansę na największe wydłużenie przeżycia mają chorzy leczeni skojarzeniem WBRT + SRS.