Ocena jakości życia chorych leczonych z powodu raka odbytnicy metodą resekcji przedniej niskiej lub wycięcia brzuszno-kroczowego, bez radioterapii przedoperacyjnej - Ponczek, Danuta; Nowicki, Andrzej; Zegarski, Wojciech; Banaszkiewicz, Zbigniew (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2005)
Rak jelita grubego, najczęstszy nowotwór złośliwy przewodu pokarmowego, jest poważnym i narastającym problemem zdrowotnym w Polsce i na świecie. Odbytnica stanowi najczęstsze umiejscowienie raka. Zasadniczym leczeniem raka odbytnicy jest chirurgiczne wycięcie guza, które może być uzupełnione przed- lub pooperacyjną radio- lub radiochemioterapią. Celem pracy była ocena odległej jakości życia pacjentów leczonych chirurgicznie z powodu raka odbytnicy metodą resekcji przedniej niskiej lub wycięcia brzuszno-kroczowego, nienaświetlanych przedoperacyjnie. Na podstawie analizy dokumentacji medycznej 481 osób z rakiem odbytnicy wyselekcjonowano 102 pacjentów spełniających kryteria włączenia do badania. Osobom tym wysłano drogą pocztową kwestionariusze ankiet z dodatkowymi informacjami i możliwością kontaktu telefonicznego. Otrzymano zwrot 78 ankiet (76,5 proc.). W celu uzyskania informacji wykorzystano kwestionariusz QLQ-C30, służący do oceny ogólnej jakości życia pacjentów z chorobami nowotworowymi, kwestionariusz QLQ-CR38, specyficzny moduł rozszerzający QLQ-C30 o pytania dotyczące osób z rakiem odbytnicy, oraz kwestionariusz danych społeczno-demograficznych. Kwestionariusz ten zawierał następujące dane: płeć, wiek, wykształcenie, miejsce zamieszkania, status materialny, związki rodzinne, uzyskanie wsparcia w chorobie, obecność chorób współistniejących, podejmowanie prób leczenia niekonwencjonalnego, rok operacji. Na podstawie analizy wyników sformułowano następujące wnioski: 1. Resekcja przednia niska i wycięcie brzuszno-kroczowe, jako podstawowe metody leczenia chirurgicznego raka odbytnicy, wpływają w porównywalny sposób na odległą jakość życia pacjentów. 2. Resekcja przednia niska jest szansą, lecz nie gwarancją lepszej jakości życia.