Radiacyjna modyfikacja polietylenowych implantów chirurgicznych - Podrez-Radziszewska, Marzena; Głuszewski, Wojciech (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2005)
Autorzy na przykładzie radiacyjnego sieciowania polietylenu omawiają zagadnienie modyfikacji polimerowych implantów chirurgicznych za pomocą promieniowania jonizującego. Zwracają uwagę na możliwość korzystnej modyfikacji niektórych materiałów polimerowych przy okazji zabiegu sterylizacji radiacyjnej. W pracy przedstawiono wyniki badań polietylenu o ultrawysokiej masie cząsteczkowej, poddanego działaniu promieniowania elektronowego. Znajomość zmian właściwości mechanicznych w powiązaniu z wynikami badań trybologicznych dają pełniejszy obraz możliwości radiacyjnej modyfikacji polimerów o znaczeniu medycznym. Autorzy celowo pominęli szczegóły dotyczące badań własności mechanicznych, skupiając się na praktycznych wnioskach o znaczeniu medycznym.