Działania niepożądane lasera frakcyjnego - Szczepanik-Kułak, Paulina; Krasowska, Dorota (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2019)
Działanie laserów frakcyjnych opiera się na zasadzie frakcyjnej fototermolizy, która polega na tworzeniu w skórze siatki punktowych stref cieplnego mikrouszkodzenia otoczonych zdrową, nieuszkodzoną tkanką. Najważniejszymi czynnikami determinującymi skuteczność zabiegu i ryzyko rozwoju działań niepożądanych są: głębokość, rozmiar i gęstość stref cieplnego mikrouszkodzenia, czyli liczba tych stref w przeliczeniu na jednostkę powierzchni skóry (MTZ/cm2). Za głębokość penetracji stref cieplnego mikrouszkodzenia do skóry odpowiada ustawiona przez operatora energia wiązki laserowej (mJ), natomiast od wykonanej liczby przejść wiązki laserowej zależy ilość nieuszkodzonej, zdrowej tkanki pozostającej pomiędzy strefami mikrouszkodzenia oraz ich głębokość. W związku z tym należy zwrócić uwagę na konieczność rozważnego doboru parametrów zabiegu, którego może dokonać jedynie osoba o odpowiednich kwalifikacjach. Zabiegi laserami frakcyjnymi są skuteczną formą terapii wielu chorób skóry, także u osób z ciemnym fototypem skóry, ponadto charakteryzują się niewielkim ryzykiem wystąpienia działań niepożądanych, z których większość jest krótkotrwała i niegroźna, dzięki czemu okres rekonwalescencji jest krótki i pacjent może szybko wrócić do codziennych aktywności.