Zmiany w obrębie aparatu paznokciowego w przebiegu chemioterapii docetakselem - Sigorski, Dawid; Markiewicz, Agnieszka; Owczarczyk-Saczonek, Agnieszka B.; Różanowski, Paweł; Kułakowska, Anna; Placek, Waldemar J.; Lebiedzińska, Aneta (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2019)
Chemioterapia jest podstawową metodą leczenia nowotworów w stadium uogólnienia. Schematy chemioterapii zawierające docetaksel są powszechnie stosowane w codziennej praktyce klinicznej. Docetaksel jest chemioterapeutykiem, który oprócz innych objawów niepożądanych powoduje toksyczność skórną, m.in. łysienie oraz zmiany okołopaznokciowe. Zmiany okołopaznokciowe mogą wywoływać ból, dyskomfort oraz stanowić problem kosmetyczny. Czasami są przyczyną zakończenia terapii z powodu negatywnego wpływu na jakość życia i codzienne funkcjonowanie. Celem pracy jest przedstawienie problemów klinicznych pacjentów poddanych chemioterapii docetakselem, u których wystąpiły zmiany okołopaznokciowe, a także metod leczenia z punktu widzenia dermatologa. Autorzy zaproponowali również metody zapobiegania powstawaniu zmian o dużym nasileniu.