Trudności diagnostyczno-terapeutyczne dotyczące brodawek wirusowych aparatu paznokciowego – opis wybranych przypadków - Jaworek, Andrzej K.; Maciejowska-Podosek, Judyta; Englert, Karolina; Sarek, Magdalena; Wojas-Pelc, Anna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2019)
Brodawki wirusowe to ogólna nazwa zmian będących kliniczną manifestacją zakażenia wirusem brodawczaka ludzkiego (HPV). Szczególnie trudną (zarówno diagnostycznie, jak i terapeutycznie) lokalizacją brodawek wirusowych jest aparat paznokciowy, w obrębie którego warunki anatomiczne często znacząco utrudniają skuteczne leczenie tych powszechnie występujących infekcji skóry. Celem pracy jest przedstawienie serii trzech przypadków pacjentów z brodawkami wirusowymi w obrębie aparatu paznokciowego, w tym jednego przypadku z wtórnym zajęciem czerwieni wargowej z powodu obryzgania i żucia okolicy aparatu paznokciowego. Diagnostyka i leczenie brodawek wirusowych aparatu paznokciowego stanowi wyzwanie w codziennej praktyce dermatologicznej ze względu na specyficzną, trudno dostępną lokalizację anatomiczną oraz ryzyko rozwoju raka kolczystokomórkowego okolicy płytki paznokciowej wtórnego do infekcji HPV.