Terapia Snoezelen (Sala Doświadczania Świata) jako propozycja działań terapeutycznych dla dzieci chorych na nowotwory - Winnicka, Daniela; Samardakiewicz, Marzena (Psychoonkologia, 2018)
Dzieci z chorobami onkologicznymi przez wiele tygodni, a czasami miesięcy przebywają w szpitalu, co ma istotny wpływ na ich rozwój. Istnieje zatem potrzeba wyszukiwania różnorodnych zajęć terapeutycznych, które mogłyby wspomagać rozwój dzieci z chorobą nowotworową, a także zaktywizować je i zmobilizować do działania. W artykule opisano metodę Snoezelen i przedstawiono przegląd badań nad zastosowaniem tej terapii wobec różnorodnych odbiorców. Na oddziałach onkologii dziecięcej nadal brakuje propozycji działań terapeutycznych, które mogłyby być skierowane do każdego pacjenta, bez względu na jego wiek czy ewentualne zaburzenia. Metoda Snoezelen z uwagi na swoją specyfikę wydaje się odpowiednią terapią dla młodych pacjentów onkologicznych.