Jak uniknąć błędów w diagnostyce padaczek - Jędrzejczak, Joanna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
W diagnostyce padaczek można popełnić wiele błędów, które skutkują nieskuteczną terapią farmakologiczną. Takie błędy są częstą przyczyną padaczek lekoopornych. Dane z wywiadu i obserwacje świadków w połączeniu z badaniami dodatkowymi są tu bardzo istotne. Uogólnione lub zlokalizowane padaczki można podzielić na wtórne oraz idiopatyczne o różnej etiologii, patomechanizmie i objawach. Należy wziąć pod uwagę również inne typy padaczki.