Kiedy napadowe migotanie przedsionków u chorych z udarem mózgu wymaga umiarowienia? - Jaxa-Chamiec, Tomasz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Zachorowalność na migotanie przedsionków i udar mózgu zwiększa się z wiekiem. Jedną z bardziej dramatycznych konsekwencji migotania przedsionków mogą być zatory mózgowe. Istotnym pytaniem jest, czy u chorych z napadowym migotaniem przedsionków zawsze przywracać i podtrzymywać rytm zatokowy, czy jedynie zwalniać czynność komór. Wiemy, że leki antyarytmiczne mogą mieć działanie proarytmiczne. Nowsze prace zwracają uwagę na rosnącą rolę zwalniania czynności komór, z jednoczesnym leczeniem przeciwkrzepliwym, jako metody bezpiecznej i taniej. Decydując się na kardiowersję, znacznie częściej niż dawniej uciekamy się do metody farmakologicznej.