Zwalczanie bólu w chorobie zwyrodnieniowej stawów – aceklofenak jako jedna z opcji terapeutycznych - Okopień, Bogusław (Lekarz POZ, 2019)
Aceklofenak to lek z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ), który cechuje się preferencyjnym działaniem hamującym w stosunku do cyklooksygenazy-2 (COX-2). Dzięki temu charakteryzuje się dużą skutecznością przeciwbólową w chorobie zwyrodnieniowej stawów (ChZS), reumatoidalnym zapaleniu stawów (RZS) i zesztywniającym zapaleniu stawów kręgosłupa (ZZSK). Wysokiej skuteczności towarzyszy korzystny profil bezpieczeństwa, przejawiający się przede wszystkim mniejszą liczbą działań niepożądanych ze strony przewodu pokarmowego. Unikalną cechą aceklofenaku wydaje się jego plejotropowy wpływ na przebieg zapalenia, który wykracza poza hamowanie COX i prowadzi do zmniejszenia stężeń cytokin prozapalnych (m.in. interleukiny 1). Aceklofenak, jako przedstawiciel NLPZ, jest z powodzeniem stosowany w ramach drabiny analgetycznej zalecanej przez Światową Organizację Zdrowia (WHO).