Nowotwory nerek wieku dziecięcego - Kowalski, Janusz; Madziara, Wojciech (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Artykuł został napisany głównie z myślą o lekarzach pierwszego kontaktu oraz pediatrach, w celu syntetycznego przedstawienia wiadomości na temat zmian nowotworowych nerek wieku dziecięcego. W pracy przedstawiono podstawowe wiadomości na temat epidemiologii nowotworów nerek w tej grupie wiekowej, objawów klinicznych oraz zaproponowany w protokole SIOP 2001 schemat postępowania diagnostycznego. Opisano charakterystyczne cechy guzów nerek w standardowo wykonywanych badaniach obrazowych oraz zmiany w badaniach laboratoryjnych. Przedstawiono krótkie charakterystyki nowotworów łagodnych i złośliwych nerek występujących u dzieci z uwzględnieniem różnic w sposobie ich leczenia.