SARS-CoV-2, czyli jak opanować panikę - Stelmach, Monika (Menedżer Zdrowia, 2020)
Koronawirus SARS-CoV-2 sieje postrach na całym świecie. Czy faktycznie mamy się czego bać? – Pierwsze doniesienia były niepokojące, mówiły o śmiertelności rzędu kilkunastu procent. Dziś już wiemy, że u ok. 5 proc. pacjentów występowała ostra niewydolność oddechowa, a 80 proc. chorobę przechodziło łagodnie – mówi główny inspektor sanitarny Jarosław Pinkas w rozmowie z „Menedżerem Zdrowia”.