Czynniki ryzyka i czynniki chroniące powiązane z używaniem alkoholu i innych substancji psychoaktywnych przez podopiecznych młodzieżowych ośrodków socjoterapeutycznych i wychowawczych: projekt i metodologia badań ankietowych - Pisarska, Agnieszka; Bobrowski, Krzysztof; Greń, Jakub; Ostaszewski, Krzysztof (Alcoholism and Drug Addiction/Alkoholizm i Narkomania, 2019)
Badania miały na celu identyfikację psychospołecznych i behawioralnych czynników ryzyka oraz czynników chroniących związanych z piciem alkoholu i używaniem innych substancji psychoaktywnych przez młodzież szkolną z grup zwiększonego ryzyka. W audytoryjnych badaniach ankietowych wzięła udział młodzież w wieku 12–19 lat, wychowankowie młodzieżowych ośrodków socjoterapii (MOS) i młodzieżowych ośrodków wychowawczych (MOW) z całej Polski (n = 1730). W artykule zaprezentowano zakres tematyczny badań, narzędzia badawcze, informacje na temat doboru i charakterystyki próby oraz przebiegu realizacji badań.