Weryfikacja użyteczności metody określania wysokości śmiertelnych upadków opracowanej przez Lau i wsp. - Milaszkiewicz, Anna; Cywka, Tomasz; Teresiński, Grzegorz (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2019)
Niniejsze doniesienie stanowi kontynuację naszych poprzednich badań nad ustalaniem wysokości śmiertelnych upadków i dotyczy weryfikacji metody opracowanej przez Lau i wsp. Grupę badaną rozszerzono do 109 osób, a wysokość upadku każdej z ofiar wyliczono za pomocą wzoru matematycznego opracowanego przez Lau i wsp. Obliczone wg wspomnianego wzoru wysokości upadków istotnie (w 72,5% przypadków) różniły się od rzeczywistych wysokości, co wskazuje na ograniczoną wiarygodność ocenianej metody.