Chirurg systemu. Rozmowa ze Zbigniewem Religą - Michalak, Janusz (Menedżer Zdrowia, 2005)
Premierowi i prezydentowi elektowi postawiłem warunek: pierwsza odmowa poparcia moich działań zakończy się natychmiastową dymisją. Swoją pracę zacznę od starań o zmianę ustawy zdrowotnej i stosunków z prezesem NFZ. Współpraca jest możliwa. Do ustawy chcemy wprowadzić większą odpowiedzialność ministra zdrowia za działania podejmowane przez NFZ. Współpraca jest o tyle konieczna, że praktyka ostatnich miesięcy pokazała, że między prezesem Funduszu i ministrem była otwarta wojna. Na razie ze strony Jerzego Millera widzę wielką ochotę do takiej współpracy.