Mętna woda - Paprocki, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2005)
W Europie rynek leków jest silnie regulowany, a rządy państw członkowskich stosują w tym zakresie bardzo drastyczne metody. Zmiany na scenie politycznej Polski związane z wyborami parlamentarnymi i prezydenckimi roku 2005 i kształtowaniem się nowego rządu są doskonałą okazją do postawienia pytania – co dalej z polityką lekową państwa, a ściślej z brakiem takiej polityki. Przed politykami trudny dylemat. Czy prowadzić politykę gospodarczą szybkiego i chaotycznego rozwoju, czy też zdyscyplinować przez państwo rynek, którego rozwój służy bardzo wąskiej grupie interesów.