COVID-19 – co dzisiaj powinien wiedzieć anestezjolog - Wujtewicz, Magdalena; Dylczyk-Sommer, Anna; Aszkiełowicz, Aleksander; Zdanowski, Szymon; Piwowarczyk, Sebastian; Owczuk, Radosław (Anestezjologia Intensywna Terapia, 2020)
W ciągu ostatnich trzech miesięcy świat stanął w obliczu niespotykanego dotąd zagrożenia zdrowotnego. Światowa Organizacja Zdrowia informuje o niekontrolowanym rozprzestrzenianiu się zakażeń nieznanym dotąd gatunkiem koronawirusa – wirusem SARS-CoV-2. Wirus ten, przenoszący się przede wszystkim drogą kropelkową, w większości przypadków wywołuje łagodne objawy, spośród których najczęstsze to: gorączka (80%), suchy kaszel (56%), zmęczenie (22%) i bóle mięśni (7%); do rzadziej występujących objawów należą: ból gardła, katar, biegunka, krwioplucie i dreszcze. Zagrażającym życiu powikłaniem zakażenia wirusem SARS-CoV-2 jest zespół ostrej niewydolności oddechowej (acute respiratory distress syndrome – ARDS), do którego dochodzi częściej u ludzi w starszym wieku, z zaburzeniami odporności oraz z chorobami współistniejącymi. Postacie o ciężkim przebiegu, stanowiące wskazanie do leczenia na oddziale intensywnej terapii, to ostre zapalenie płuc, ARDS, sepsa i wstrząs septyczny. W artykule przedstawiono podstawowe informacje na temat etiologii, patogenezy, diagnostyki (ze szczególnym uwzględnieniem znaczenia obrazowania tomokomputerowego), obrazu klinicznego, leczenia i zapobiegania zakażeniu. Zwrócono uwagę na specyficzne zagrożenia wynikające z udzielania świadczeń z dziedziny anestezjologii i intensywnej terapii. Wobec faktu, że dotąd nie ma skutecznego leczenia przyczynowego, a liczba zakażeń i zgonów zwiększa się z dnia na dzień, podstawą walki z wirusem pozostaje profilaktyka zakażenia i ścisłe przestrzeganie zaleceń organizacji zajmujących się zwalczaniem zakażeń.