Zespół nakładania polekowego uszkodzenia wątroby i niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby - Cichoż-Lach, Halina (Lekarz POZ, 2020)
Zespół nakładania polekowego uszkodzenia wątroby (drug induced liver injury – DILI) i niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (non-alcoholic fatty liver disease – NAFLD) to istotny, a jednocześnie trudny problem z punktu widzenia klinicznego. Stanowi on ogromne wyzwanie dla lekarza praktyka. W artykule przedstawiono zasady rozpoznawania DILI i zespołu nakładania DILI/NAFLD oraz jego leczenia.