Wspólna sprawa (Menedżer Zdrowia, 2005)
Celem inicjatywy Zdrowie Psychiczne – Wspólna Sprawa jest uwypuklenie problemów, z którymi na co dzień borykają się osoby cierpiące z powodu chorób psychicznych i ich rodziny. Akcję zbiórki podpisów pod listem otwartym do władz zainicjowali i przeprowadzili: Związek Stowarzyszeń Rodzin i Opiekunów Osób Chorych Psychicznie POL-FAMILIA, Instytut Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej, Komitet Naukowy ADHES oraz inne organizacje wchodzące w skład Forum Środowisk i Organizacji Działających Na Rzecz Pacjentów z Problemami Psychicznymi. Dotychczas zebrano ponad 16 tys. podpisów.