Jak naprawdę działają leki przeciwdepresyjne - Murawiec, Sławomir (Lekarz POZ, 2020)
Praca przedstawia aktualny stan badań nad mechanizmami działania leków należących do grupy przeciwdepresyjnych. Opisano neuropsychologiczną, poznawczą hipotezę działania leków, jak również wyniki badań dotyczących efektów leków przeciwdepresyjnych w zakresie złości, drażliwości i agresji w depresji. Wspólnym punktem tych badań jest założenie o dwóch fazach, w jakich leki prowadzą do poprawy stanu klinicznego, w tym do poprawy nastroju. W pierwszej fazie następuje zmiana w zakresie automatycznego sposobu przetwarzania bodźców z otoczenia na bardziej pozytywny oraz poprawa w zakresie odczuwania negatywnych emocji. W drugiej fazie te zmiany, wywoływane przez leki w ciągu godzin od ich przyjęcia, wpływają na interakcje społeczne osoby leczonej. Sumarycznie, zmiany zachodzące na obu poziomach prowadzą do poprawy nastroju, obserwowanej jako kliniczny efekt leczenia.