Cyfrowy nadzorca - Ryglewicz, Danuta (Menedżer Zdrowia, 2005)
Rosnące zapotrzebowanie na ilość i jakość informacji ze strony jednostek kierujących służbą zdrowia wymusza informatyzację placówek – szpitali, klinik, przychodni. Trudno sprostać tym wymaganiom prowadząc ręczną ewidencję wizyt, hospitalizacji, wykonanych badań czy procedur. Informatyzacja placówek służby zdrowia stanowi również podstawę nowoczesnego systemu zarządzania, gdyż dostarcza, precyzyjnej i szybkiej informacji o procesach zachodzących w zarządzanej jednostce.