Problem z koroną (Menedżer Zdrowia, 2020)
Nasi rządzący mają problem z koroną. Dosłownie i w przenośni. Wydaje się za ciężka i niewygodna, uwiera, przytłacza. Sprawujący władzę starają się udowodnić wszystkim, że tak nie jest, że robią, co mogą, i skutecznie zapobiegają rozprzestrzenianiu się koronawirusa SARS-CoV-2. W to nie wierzą nasi eksperci. Wytykają błędy w działaniu, wskazują niedostatki systemu, „wąskie gardła" i „miękkie podbrzusza", krytykują też zarządzających państwem w przeszłości. Oceniają, że pandemia COVID-19 dobitnie pokazała, jak Polska była nieprzygotowana na gwałtowny wzrost zachorowalności, jak brakowało profesjonalistów medycznych, sprzętu, łóżek szpitalnych i środków ochrony osobistej.