Ochrona zdrowia z dykty - Biardzki, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2020)
Pandemia COVID-19 dobitnie pokazuje, jak wiele państw było nieprzygotowanych na gwałtowny wzrost zachorowalności, jak brakowało profesjonalistów medycznych, sprzętu, łóżek szpitalnych i środków ochrony osobistej. Jednym z nich jest dyktowa Polska i jej system ochrony zdrowia ze wszystkimi brakami i uchybieniami. Jeżeli część spośród nich była widoczna wcześniej, to obecnie ukazały się one ze zwielokrotnioną siłą.