Potrzebne koło ratunkowe spoza oficjalnego systemu - Górecki, Wiktor (Menedżer Zdrowia, 2020)
Katastrofa! W zdrowiu publicznym, w ochronie zdrowia, w zabezpieczeniu społecznym, w gospodarce, w domu. Wszędzie. Będzie gorzej, ale jak? Nie wiemy. Ale wiadomo, jak może być, i to nazbyt dobrze – choćby z historii. Od połowy marca toczy się wyścig z procesem epidemicznym. Najwyższym wysiłkiem spłaszczamy krzywą zachorowań. Podejmujemy rozpaczliwe starania, zakładamy wielką tamę, co do której wiadomo, że powinna być na chwilę, jeśli ma nie zadusić gospodarki. Jeśli sami jej nie zwolnimy odpowiednio wcześnie, pęknie niejako pod własnym ciężarem. Ma opóźniać falę epidemiczną i dać czas na „podciągnięcie taborów".