Miękkie podbrzusze - Murkowski, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2020)
W sytuacji zagrożenia, jakim jest COVID-19, na pierwszej linii frontu, co jest naturalne, znajduje się system opieki zdrowotnej. To oczywiste, że podobnie jak organizm człowieka lepiej z potencjalnym zagrożeniem radzi sobie system optymalnie zarządzany, zorganizowany i wyposażony. System, w którym środki finansowe kierowane są na najważniejsze cele, a nie taki, w którym finansuje się wszystko w niedostatecznym zakresie, co oczywiście nie rozwiązuje niczego, pogłębiając tylko istniejące trudności. W konsekwencji można było założyć, że pandemia uderzy w pierwszej kolejności w tzw. miękkie podbrzusze systemu. I tak się dzieje.