Czas łaski - Bukiel, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2020)
Chociaż oficjalnie nikt z rządzących się do tego nie przyzna, to z uwarunkowań finansowych wynika, że idealny według rządzących szpital powinien działać bez żadnych rezerw: finansowych, materiałowych, kadrowych itp. Jest oczywiste, że taka placówka przy najmniejszej sytuacji kryzysowej musi liczyć wyłącznie na pomoc z zewnątrz, a gdy takiej pomocy nie ma, jej funkcjonowanie zostaje sparaliżowane, czego świadkami w niektórych przypadkach byliśmy faktycznie w ostatnich tygodniach.