Łuszczyca. Rekomendacje diagnostyczno-terapeutyczne Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego. Część 2 - Reich, Adam; Adamski, Zygmunt; Chodorowska, Grażyna; Kaszuba, Andrzej; Krasowska, Dorota; Lesiak, Aleksandra; Maj, Joanna; Narbutt, Joanna; Osmola-Mańkowska, Agnieszka J.; Owczarczyk-Saczonek, Agnieszka; Owczarek, Witold; Placek, Waldemar J.; et al. (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2020)
Łuszczyca jest jedną z najczęstszych przewlekłych dermatoz zapalnych. Oddajemy do druku drugą część wytycznych diagnostyczno-terapeutycznych poświęconych łuszczycy, w której omówione zostały zasady leczenia łuszczycy plackowatej ze szczególnych uwzględnieniem leków stosowanych ogólnie. Druga część wytycznych stanowi integralną całość z pierwszą częścią, w której przedstawiono ogólne zasady postępowania diagnostycznego, profilaktyki powikłań sercowo-naczyniowych, cele terapeutyczne oraz niektóre szczególne postaci łuszczycy. Uaktualnienie wytycznych zostało podyktowane dostępem do nowych terapii, które ostatnio zostały zarejestrowane również w Polsce, coraz większą efektywnością dostępnych metod leczenia, a także zmieniającymi się potrzebami pacjentów. Mamy nadzieję, że aktualne wytyczne pomogą lekarzom w podejmowaniu decyzji diagnostyczno-terapeutycznych oraz przyczynią się do poprawy opieki medycznej nad chorymi na łuszczycę.