Ryzyko nadużywania alkoholu, alkoholizmu i picia związanego ze stresem podczas pandemii COVID-19 - da Silva, Jaime; Testino, Gianni (Alcoholism and Drug Addiction/Alkoholizm i Narkomania, 2020)
Spożywanie alkoholu w czasie pandemii Covid-19 stanowi zagrożenie dla zdrowia. Jego nadużywaniu sprzyjają samotność i konieczność utrzymywania dystansu społecznego. Kontynuowanie konsumpcji alkoholu w czasie izolacji przyczynia się do pojawienia nowych przypadków zaburzeń związanych z alkoholem. Ponadto, należy brać pod uwagę zwiększone ryzyko infekcji i pogorszenia stanu zdrowia, a także fakt, że etanol zmniejsza odporność (adaptacyjną i nabytą) oraz nasila ekspresję receptorów ACE2 (enzymu konwertazy angiotensyny 2). Od instytucji opieki zdrowotnej oczekuje się, że wezmą na siebie obowiązek odpowiedniego informowania obywateli o problemach związanych z używaniem alkoholu w okresie zagrożenia wirusem SARS-CoV-2.