Wpływ czynników żywieniowych na występowanie i nasilenie objawów astmy - Mróz, Michalina W.; Pastusiak, Katarzyna; Bogdański, Paweł (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2020)
Astma jest przewlekłym stanem zapalnym dolnych dróg oddechowych, charakteryzującym się zmienną i nawracającą niedrożnością przepływu powietrza i nadreaktywnością oskrzeli. Specyficznymi objawami astmy są przede wszystkim: świszczący oddech, duszność, ucisk w klatce piersiowej i uporczywy kaszel. W ostatnich latach obserwuje się ciągły wzrost częstości występowania chorób przewlekłych, w tym chorób alergicznych, zarówno u osób dorosłych, jak i u dzieci. Astma stanowi poważny problem zdrowotny na świecie, zwłaszcza w krajach rozwijających się, gdyż dotyczy nawet 300 milionów osób, a w Polsce – 4 milionów. Wzrastająca liczba dowodów naukowych potwierdza potencjalny wpływ czynników środowiskowych na rozwój tej choroby. W różnych składnikach pokarmowych upatruje się pozytywnego wpływu na profilaktykę i/lub leczenie astmy. Szczególne znaczenie przypisuje się wielonienasyconym kwasom tłuszczowym n-3, przeciwutleniaczom (witaminie A, E, C, selenowi), witaminie D oraz magnezowi. Nie bez znaczenia wydaje się także dieta matki w ciąży oraz sposób karmienia dziecka. Przypuszcza się, że zachowanie odpowiednio zbilansowanej diety jako uzupełnienie konwencjonalnej farmakoterapii może zmniejszać częstość i nasilenie objawów astmy.