Analiza absencji chorobowej Polaków z powodu zaburzeń psychicznych i behawioralnych w latach 2012–2017 - Leonik, Szymon; Smoczok, Michał (Alcoholism and Drug Addiction/Alkoholizm i Narkomania, 2020)
W ostatnich latach wśród obywateli Europy zaobserwowano niepokojący wzrost liczby przypadków absencji chorobowej z powodu zaburzeń psychicznych i behawioralnych. Zjawisko to jest obecne również na terenie Polski. Celem publikacji jest analiza tego trendu oraz prześledzenie aktualnej wiedzy związanej z tym tematem. Absencja chorobowa w ujęciu jakościowym może posłużyć jako wymierny wskaźnik stanu zdrowia społeczeństwa oraz uzupełnienie analizy ilościowej. W kontekście zaburzeń psychicznych i behawioralnych podkreśla wzrost samoświadomości pacjentów oraz ukazuje braki służby zdrowia. Od 2012 do 2017 r. na terenie Polski zanotowano wzrost liczby dni absencji z powodu zaburzeń psychicznych i zaburzeń zachowania. W latach 2012–2016 stwierdzono znaczny wzrost kosztów związanych z leczeniem zaburzeń psychicznych. Niedostateczna kadra lekarska i fundusze nie zaspokajają rosnących potrzeb polskiego społeczeństwa w tym zakresie.