Częstość występowania zmian skórnych u pacjentów z cukrzycą w Iranie – przegląd systematyczny i metaanaliza - Sobhiyeh, Mohammad Reza; Mohamadi, Masoud; Khatony, Alireza (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2020)
Duża częstość występowania tej choroby w Iranie wpisuje się w ten trend [3]. Najważniejszymi zmianami dermatologicznymi towarzyszącymi cukrzycy są zakażenia skóry. Niedostateczna kontrola cukrzycy skutkuje rozwojem różnych rodzajów zakażeń bakteryjnych i grzybiczych.