Radykalne leczenie resekcyjnych i granicznie resekcyjnych raków trzustki – obecny stan wiedzy. Czy mamy wystarczające dane, by stosować leczenie neoadiuwantowe? - Dziura, Robert; Macek, Paweł; Smok-Kalwat, Jolanta; Góźdź, Stanisław (Medical Studies/Studia Medyczne, 2020)
W ciągu ostatnich lat wzrasta zachorowalność na raka trzustki. Szacuje się, że w ciągu nadchodzącej dekady stanie się drugą lub trzecią przyczyną zgonów z powodu nowotworów w krajach rozwiniętych. Standardowe leczenie w stadium zlokalizowanym opiera się na radykalnej resekcji chirurgicznej z następczą chemioterapią adiuwantową. Głównym uzasadnieniem prowadzenia w ostatnich latach badań klinicznych nad zastosowaniem przedoperacyjnego leczenia systemowego są obecnie niezadowalające wyniki zarówno w zakresie całkowitego przeżycia, jak i jakości życia chorych. Celem pracy jest przedstawienie aktualnych danych dotyczących leczenia neoadiuwantowego pacjentów w stadium resekcyjnym i granicznie resekcyjnym raka trzustki.