Cukrzyca i stan przedcukrzycowy a choroby układu krążenia w świetle wytycznych ESC 2019 - Zandecki, Lukasz; Janion-Sadowska, Agnieszka; Kurzawski, Jacek; Janion, Marianna (Medical Studies/Studia Medyczne, 2020)
Na świecie narasta epidemia cukrzycy (DM). Cukrzyca zwiększa dwukrotnie ryzyko wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych (CV), niezależnie od innych czynników ryzyka. European Society of Cardiology (ESC) we współpracy z European Association for the Study of Diabetes (EASD) przedstawiło w czasie kongresu ESC 2019 w Paryżu nowe wytyczne dotyczące cukrzycy, stanu przedcukrzycowego i chorób sercowo-naczyniowych (2019 Guidelines on diabetes, pre-diabetes, and cardiovascular diseases). Najistotniejsze nowe rekomendacje i zmiany w dotychczasowych rekomendacjach dotyczą nowej klasyfikacji ryzyka CV u chorych na DM, algorytmu leczenia hipoglikemizującego, profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych, w tym nowych celów terapeutycznych w leczeniu dyslipiedemii uwzględniających ryzyko CV oraz rekomendacji dotyczących leczenia przeciwpłytkowego lub przeciwzakrzepowego. Ponadto dużo miejsca poświęcono postępowaniu w DM i chorobie wieńcowej, niewydolności serca oraz indywidualizacji celów terapeutycznych u chorych z nadciśnieniem tętniczym.